Dotaz

Pane Krása dobrý den. Jmenuji se Petr Adámek a dovoluji se Vás zeptat na malý dotaz. Máme devítiletou dceru Hanu,která má bohužel diagnózu DĚTSKÝ AUTISMUS,s postižením 4.stupně. Již druhým rokem navštěvuje speciální školu se zaměřením na postižené děti POMNĚNKA v Šumperku, kde je zařazena do rehabilitační třídy. Zdůrazňuji, že POMNĚNKA je škola soukromá a její ředitelka paní ing. Strakošová,(Vykydalová) si v ní uplatňuje svá pravidla, o kterých si myslím, že na ně nemá nárok. Jelikož nejsme místní a do Šumperka musíme denně dojíždět asi 20km.tam i zpět, zorganizovala škola tzv.svoz dětí,které přibírá cestou do školy. Je to určitě dobrý nápad a všem nám pomáhá, kdyby ale nebyl tak královsky zaplacen a to je můj dotaz na Vás. Tak tedy: 1-2 dny svozu.... 50kč/den 3-10 den svozu...půlka taxi ceny/měsíc od 11 dne celá taxa za měsíc školné: 1-2 dny.........0kč 3-10 dnů........250kč 11 a více dnů...500kč Kromě těchto položek platíme samozřejmě stravné a poplatek za asistenci,s čímž souhlasím. Jelikož je naše Hanka opakovaně nemocná, stává se nám že za 3 dny ve škole nám pí.ředitelka účtuje jen za svoz a školné 500+250kč. Vím že se škola musí nějak uživit a rád na svoz a školné přispěji ale toto si myslím už hraničí s vyděračstvím?! Existuje ale někdo, kdo tento způsob účtování v POMNĚNCE zarazí,nebo si musím nechat praktiky školy líbit? Velice Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu, s úctou Váš příznivce Petr Adámek
 
Petr Adámek

Vážený pane Adámku,

přiznám se, že v této věci nejsem příliš orientován. Vzhledem k tomu, že jde o soukromou školu, tak je zřejmé, že škola si může stanovit ceny za služby, které realizuje. Pokud se jedná o o.ps. tak, ta má nyní ze zákona stanoveno, že musí zveřejňovat svoje výroční zprávy, to znamená i ekonomiku. Tam by bylo možné se podívat jak škola hospodaří, zda nejsou finanční prostředky distribuovány mimo školu. Protože o.ps. musí všechny svoje výnosy reinvestovat zpět do sebe. Doporučuji v této věci se obrátit na školní inspekci, myslím si, že to je jediná instituce, která může být v této věci aktivní.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,  rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.