dorovnání platu po skončení PN

Dobrý den. V nejbližších dnech se mnou zaměstnavatel rozváže pracovní poměr na základě zdravotní nezpůsobilosti, která mi vznikla vlivem pracovního úrazu. Současně se svým zaměstnáním jsem ještě vykonával živnostenskou činnost. Dočetl jsem se, že po skončení pracovního poměru mám nárok na dorovnání příjmu do výše průměrného platu před úraze. Nechápu však jak to funguje. Respektive jde mi o toto. Je možné, že bych po propuštění zvolil jako hlavní činnost své podnikání, které jsem doposud měl jako vedlejší? Pokud ano tak z čeho mi bude vypočítáván doplatek k dorovnání mého příjmu. Děkuji Padujev
 
Milan Padujev

Vážený pane Podujave,

pokud jste měl pracovní úraz, nebo nemoc z povolání, tak můžete požádat o rentu, která Vám dorovnává přjem do původní částky u Vašeho zaměstnavatele. Toto se však vztahuje pouze na příjem ze závislé činnosti. U OSVČ by to bylo možné pouze v případě placení pojistného na nemocenské dávky a podporu v nezaměstnanosti. Tento nárok však nemůžete uplatňovat prostřednictvím Vašeho zaměstnavatele, který Vás zaměstnal v závislé činnosti, ale musíte jej uplatnit zcela samostatně.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.