Doprovod dítěte s ZTP/P v nemocnici

Dobrý den, máme 6,5letou dceru s ZTP/P, která má DMO a je plně odkázaná na pomoc druhých. Je velmi uzkostná a v noci špatně spí, musíme ji neustále polohovat. Čeká nás operace na pánvi a v nemocnici mi sdělili, že v případě, že nebudou mít místo, mohu být u dcery než usne, ale potom budu muset jít na ubytovnu. Chci se proto zeptat, jestli tím, že ma dcerka průkaz ZTP/P, nemám na 24hodinový pobyt u dcery právo? Nejde mi o výlohy, vše ráda zaplatím, chci s ní pouze zůstat celou dobu jejího pobytu v nemocnici a protože bude hospitalizována cc14 dni, na židli vedle lůžka bych to pravděpodobně nevydržela. Děkuji za odpověď Sřiváková
 
Kamila Sk?ivánková

Vážená paní Skřivánková,

zákon o zdravotnických službách umožňuje účast rodiče při léčení dítěte do věku 6 let. Vše záleží na domluvě s vedením nemocnice. Skutečnost, že Vaše dcera je těžce zdravotně postižená by měl být vážný argument pro nemocnici, aby Vám pobyt nemocnice umožnila. Doporučuji Vám jednat s vedením nemocnice. Pokud by Vám nemocnice nechtěla vyhovět, napiště mi na adresu v.krasa@nrzp.cz podrobnosti. Pokusil bych se ve Váš prospěch intervenovat.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.