Doplácení po ukončení prac.neschopnosti a ID

Dobrý den pane Kráso, chci se zeptat, jak je to s doplácením do průměrné mzdy po ukončení pracovní neschopnosti a vyplácením invalidního důchodu. Nyní jsem Ministerstvem obrany doplácen do průměrné mzdy (propuštěn ze služebního poměru z důvodu snížení zdravotní klasifikace po pracovním úrazu) a zároveň mi byl přiznán invalidní důchod. Chci se zeptat, jak řeší legislativa snížení min. mzdy u ID. Četl jsem, že může dosahovat 75% prům.mzdy. Doposud mi bylo vypláceno 19500-8000=11500 hrubého (mzda, kterou bych měl,kdybych nadále sloužil v ozbrojených silách-min.mzda=vyplacený rozdíl). To znamená, že teď budu dostávat 19500-10000=9500 hrubého? Prosím o vysvětlení. Snad jsem svůj dotaz podal tak, že se dá pochopit :-) S pozdravem a přáním hezkého dne Petr S.
 
Petr S.

Vážený pane Petře,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Dobrý den,

 

předseda NRZP, pan Bc. Václav Krása mi předal Váš mailový dotaz k vyřízení.

 

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti je upravena v ustanovení  § 371, zákona č. 262/2006 Sb.,  zákoníku práce.

 

Náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti (i při uznání invalidity), která se poskytne zaměstnanci v takové výši, aby spolu s jeho výdělkem po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu poskytovaného z téhož důvodu se rovnala jeho průměrnému výdělku před vznikem škody.

 

Ke snížení invalidního důchodu pro souběh s jiným důchodem podle právních předpisů o důchodovém pojištění, ani k výdělku zaměstnance, kterého dosáhl zvýšeným pracovním úsilím, se nepřihlíží.

 

Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci nejdéle do konce kalendářního měsíce, ve kterém dovrší 65 let věku nebo do data přiznání starobního důchodu z důchodového pojištění.

 

S pozdravem

 

JUDr. Pavel Jungr

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory tel. 266 753 422

Poradní dny :     pondělí 13.00 - 16.30 hod.

středa  14.30 - 17.00 hod.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR Partyzánská 7, Praha 7 budova Pražské teplárenské, 3. patro, dveře č. 332