Chranene bydleni

Dobry krasny den pane Krása prosim vas mužete do časopisu Mosty take napsat zakonik nebo neco o chranenem bydleni pro uživatele socialnich služeb.Protože mnoho uživatelu nevi co a jak.Tak me poprosily abych napsal vam a pomoc a o radu.Dale mam přitelkyni ktera ma prukaz ZPP/P je uživatelkou chranenneho bydeleni a rada by chtela mit svuj byt a osamostatnitse.Jake pravo nato uživatelka ma a co proto muže udelat.Javim že podle zakona je chranene bydleni na 2 roky aco dal.Nase chranene bydleni je spojeno z domovem duchodcu.Moc rad bych se chtel zvani sejoit a udelat jsi takovou besedu o vsem .Mužetemito prosim vas vysvetlit Děkuju Kučera
 
Václav

Vážený pane Kučero,

Váš dotaz jsem předal do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane Kučero,

předseda naší organizace, Bc. Krása, mi předal k vyřízení Váš dotaz.

 

Váš požadavek týkající se otištění článku o chráněném bydlení v časopise Mosty, jsem předala kolegovi Dvořákovi (m.dvorak@nrzp.cz), který zajišťuje distribuci časopisu a spolupracuje s redakční radou.

 

Vaší přítelkyni doporučte, ať se obrátí na naši poradnu v Praze nebo v regionech. Rádi jí ohledně bydlení poradíme. Potřebné kontakty naleznete zde na ww.nrzp.cz nebo můžete použít tento přímý odkaz:

http://www.nrzp.cz/component/content/article/25/456-poradenstvi-nrzp-rozdelovnik.html

 

Obecně lze říci, že se žádostí o přidělení obecního (sociálního) bytu nebo bytu zvláštního určení (byty určené osobám se zdravotním postižením) se může obrátit na bytový odbor v místě svého bydliště. O sociální byt (= byt s nižším nájmem, někdy se také jedná o byty menší co do velikosti v m2) by měla požádat prostřednictvím sociálního odboru.

 

Ještě je třeba upozornit, že bude-li Vaší přítelkyni byt přidělen, nebude to „její byt“ ve smyslu vlastnictví, ale Vaše přítelkyně se stane nájemnicí obecního bytu. Vlastníkem bytu tedy bude i nadále město (nebo obec). Spolu s tím se pojí další práva a povinnosti. Týká se to práv a povinností nájemce a pronajímatele tak, jak je upravuje občanský zákoník, další podmínky by byly upraveny smlouvou. Součástí smlouvy je samozřejmě také ustanovení o délce nájemního vztahu. Běžnou praxí je uzavírání smluv na 1-2 roky s tím, že plní-li nájemce řádně všechny své povinnosti (zejm. úhrada nájemného), je mu smlouva pravidelně prodlužována.

 

Ohledně 2leté smlouvy na chráněné bydlení Vás mohu ujistit, že zákon dobu pobytu neupravuje. Stanovená dvouletá lhůta je však patrně nastavena poskytovatelem chráněného bydlení a je součástí smlouvy o poskytování chráněného bydlení jako sociální služby. Jedná se tedy o dobu, po jejímž skončení je pravděpodobné, že bude uživatel služby schopen již bydlet samostatně. Běžnou praxí také je, že v zařízení poskytující chráněné bydlení, je zaměstnán sociální pracovník, který ještě před uplynutím 2leté lhůty pomáhá s hledáním dalšího bydlení (např. pomůže při vyřizování žádostí o pronájem obecního bytu – viz výše). 2letou lhůtu lze samozřejmě v odůvodněných případech prodloužit.

 

K Vaší žádosti o besedu v zařízení mohu říci následující: Naše poradna, stejně jako poradny v regionech ochotně připraví informační přednášku ke změnám v legislativě týkající se dávek a podpory osobám se zdravotním postižením. Rádi bychom však znali Vaši konkrétní představu (rozsah přednášky, tématické zaměření apod.) a také to o jaké zařízení se jedná, kde by přednáška (beseda) měla probíhat.

 

Prosím tedy o zaslání podrobných informací na můj e-mail: j.vrchotova@nrzp.cz. Bude-li to v našich silách, rádi Vašemu přání vyhovíme.

 

S pozdravem a přáním příjemného dne

Bc. Jitka Vrchotová, DiS.
vedoucí Poradny NRZP ČR
(+ poradenství ve znakovém jazyce)
tel.(SMS): 736 105 585,  tel. a fax: 266 753 431