byt zvláštního určení

Dobrý den pane Krása,obracím se na Vás,protože jste mi již pomohl. Moje manželka byla invalidní,upoutána na vozíček a po mrtvici ochrnutá na polovinu těla.V roce 2011 jsme dostali od města byt zvláštního určení.Loni v prosinci manželka zemřela a mě bylo řečeno,že se do půl roku musím vystěhovat z tohoto bytu.Je možné,aby partner,potažmo manžel po smrti blízkého člověka zůstal bez střechy nad hlavou?
 
Radim Doležel
Vážený pane Doležale,
 
je to bohužel tak. Občanský zákoník stanoví lhůtu pro vystěhování 6 měsíců. Původně bylo v OZ pouze 3 měsíce. NRZP ČR se povedlo novelou zákona prodloužit alespoň na 6 měsíců, i když jsme usilovali o prodloužení na jeden rok. Bohužel poslanci nám tehdy nevyhověli s úplně falešnou argumentací. Chápu v jaké jste situaci, ale v tuto chvíli pro Vás nemám žádnou radu, protože obec není ani povinna zajistit náhradní byt. Je to strašně kruté, ale je to bohužel tak. Jedině snad pokud máte malé dítě nebo někoho v příbuzenstvu se zdravotním postižením nebo osobu starší 70-ti let, tak by mohl být byt poskytnut této osobě a Vy byste tam mohl zůstat.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.