Blokace účtu a vymáhání částky

Dobrý den. Přítelkyně dostala exekuční příkaz na účet u české spořitelny který jí byl tímto příkazem zablokován. Poté byla telefonicky informována českou spořitelnou aby do konce měsíce vložila na účet částku 1.100 kč. Pří dotazů na důvod této žádosti jí bylo řečeno že česká spořitelna odeslala 1.000 kč exekutorovi a 100 kč je poplatek za vedení účtu. Na účet jí přišla v blokaci částka okolo 8-9 tisíc z čehož si vybrala dvojnásobek živ. minima. 100 kč poplatek za vedení účtu chápu ale zaráží mě těch 1.000 kč. Pokud se správně domnívám tak česká spořitelna nemůže žádat tuto peněžní částku. Není správcem peněžních částek na účtu tak, aby svévolně manipulovala s penězi které na úctě ani nebyly (chápu to z toho že kdyby tam peníze byly tak je nechtějí uhradit a tím by se účet nedostal do minusu). Jestli že by činila prostředníka mezi dlužníkem a exekutorem tak se domnívám že se nejedná o spořitelnu ale exekutorý úřad. Moje otázka tedy je, zda česká spořitelna je oprávnění podnikat takové kroky a následně vymáhat po majitely účtu částku kterou odeslali exekutorovi. Děkuji.
 
Richard

Vážený pane Richarde,

domnívám se, že opravdu není možné, aby banka poslala z účtu Vaší přítelkyně peníze, a to tak, že účet se vlastně dostane do mínusu. Banka na žádost exekutora zablokuje účet, aby z něj nešlo vybírat peníze. Odeslat peníze však může až na základě rozhodnutí soudu, nebo se souhlasem majitele účtu. Doporučuji Vám aby přítelkyně navštívila banku a nechala si vše vysvětlit. Je možné, že exekutor dodal rozhodnutí soudu, v takovém případě banka peníze uvolní, ale nikdy by neměla jít do mínusu. To je opravdu divné.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.