Auto pořízené z příspěvku předmětem dědictví?

Dobrý den pane Krása, chtěla bych se zeptat, jelikož pečuji nyní již jen o matku, která má 3. stupeň invalidity, ale ještě loni jsem pečovala taktéž o otce se stejným stupněm, který zemřel. Oba dostali v roce 2012 příspěvky na koupi motorového vozidla, tudíž jsme vozidlo pořídili, v TP je uvedeno jméno matky. Nyní, když řešíme pozůstalost, advokátka zahrnula do dědictví také uvedený vůz, což mi příjde jako přinejmenším zvláštní. Otec neměl žádný jiný majetek, není uveden v TP a my teď máme platit státu za tento vůz? Předem děkuji za radu a přeji příjemný den Veronika  
 
Veronika

Vážená paní Veroniko,

pokud vozidlo bylo zakoupeno z příspěvku obou rodičů, nemělo by být předmětem dědictví, ale mělo by automaticky převedeno na Vaši matku. Měla byste na to advokátku, která věc vyřizuje,  upozornit. případně si vyžádat potvrzení z ÚP.

S pozdravem Václav Krása

 

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.