10% úhrada nákladů při opravě prot.pomůcky

Vážený pane předsedo, dovolte mi,abych Vás srdečně pozdravila z Mariánských Lázní a dodatečně Vám a Vašim spolupracovníkům popřála pevné zdraví, osobní spokojenost a mnoho úspěchů ve Vaší záslužné práci v novém roce 2013. Prosím o prominutí, že se na Vás obracím po roce opět a zase jen s dalším problémem. Mnohem raději bych Vám chtěla napsat poděkování za Vaše odvážné postoje jak na Václavském náměstí dne 17.11. či v jednáních týkajících se např. "S"karty. Snad to tak nevnímám jen já, jen co jedno je zažehnáno, hned se objeví další. Dnes mne velice překvapil můj protetik, kterého jsem v Plzni navštívila 3O.listopadu a nechala mu tam na opravu moji první, poněkud skřípající protézu.Vzhledem k tomu, že jsem novou druhou protézu měla několik týdnů a už se na ni naučila trochu běhat, nebylo nutno s opravou spěchat. Dnes jsem byla velmi překvapena jeho telef. sdělením neboť si od 1.1.2013 musíme dle sdělení zdrav.pojišťoven platit 10% z celkových nákladů na opravu prot. pomůcky. Nikde jsem toto neslyšela, sleduji pravidelně zprávy (mnohdy se sebezapřením), ale tato informace snad opravdu nikde nebyla zveřejněna. Řeším tedy otázku, co dělat? Je to složité, vydrží mi ta stávající až zase do té nové a budu na ní mít? Pokud bych viděla opravdovou snahu politiků, zdrav.pojišťoven a dalších o nápravu veřejných financí, pak bych s pokorou tuto skutečnost přijala. Co však vidím je rozhodně naprosto odlišné. Prosím, bylo toto s Vámi konzultováno? Vím o tom, že od roku 2014 dle zmíněného pana protetika, budeme hradit z ceny protetické pomůcky 5%. To s nimi bylo prý ze strany pojišťoven řešeno, ale úhrada při opravě i je velice nemile dne 3.1.2013 překvapila. Platnost tohoto nařízení byla dána zpětně již od 1.1.2O13. Při další nové protéze už tedy budu vědět, že pokud nedám dohromady potřebnou částku, pak prostě musím vydržet s tou stávající. S opravou to však je horší, nechce se mi věřit, že jsem se dočkala po tolika letech (amputace dolní končetiny pod kolenem v r. 1957 a reamputace ve stehně z důvodu onkol. nálezu r. 2010) toho, že budu snad i bez protézy! Píši Vám i proto, že přece snahou normálně fungující evropské země je postiženým lidem život usnadňovat, zde jsme svědky pravého opaku. Pane Bože za co? Omlouvám se, že jsem se nedokázala vyjádřit stručně, mnohokrát děkuji za pochopení, jsem však ze všeho neskutečně naštvaná a smutná. Vaše Anna Čiberová
 
Anna ?iberová

Dobrý den paní Čiberová, 

pan předseda Bc.Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnickou problematiku. Děkuji Vám jménem jeho, i jménem svým za milé ocenění naší práce. Bohužel, svojí odpovědí Vás asi nepotěším. Úhrady zdravotních pojišťoven jsou zakotveny v zák.č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Úhrady protéz konkrétně v příloze č. 3, oddíl C, skupina 05. Jejich oprava zde však na pevno stanovena není (na rozdíl např. od opravy invalidních vozíků). Praxe doposud byla taková, že vše okolo protéz bylo hrazeno 100%.

Vzhledem k ekonomické situaci ve zdravotnictví rozhodla VZP ČR o masívním šetření. Bez toho, aniž by to oznámila NRZP ČR v tichosti vydala na přelomu roku svou novou metodiku, která uvedený zákon rozvádí a upřesňuje jeho užití. Proto i NRZP ČR byla velmi nemile, hned z kraje roku, překvapena tím, že např. zcela přestaly být hrazeny inkontinenční podložky, že se snížila cca o 30% úhrada některých stomických pomůcek a nově byla stanovena 10% spoluúčast amputářů na opravě jejich protéz. Tato opatření nastala po nástupu nového ředitele VZP ČR a předem je s NRZP ČR nikdo nekonzultoval. Nijak jsme tedy nemohli ovlivnit jejich výrazné, negativní dopady hned z počátku roku. Dopady jsou o to horší, že stejná opatření aplikovaly do svých úhrad i všechny ostatní zdravotní pojišťovny. 

Z tohoto důvodu jsme již absolvovali potřebná jednání s centrálou VZP ČR, při kterém hledáme řešení tohoto nepříjemného stavu, který má často velmi nepříjemné důsledky pro ty ekonomicky vůbec nejslabší občany. Jednání ještě nejsou zcela uzavřena, ale z dosavadních výstupů se zdá být jasné, že uvedená 10% spoluúčast na opravách protetických ZP již zůstane beze změny. Jedním z důvodů je i to, že VZP ČR chtěla stanovit stejné podmínky pro opravy všech zdravotnických prostředků. Je totiž již mnoho let běžnou praxí, že např. vozíčkáři platí onu uvedenou 10% spoluúčast při opravách jejich vozíků a podobně na tom jsou i ostatní uživatelé ZP. Ti všichni už jsou na tyto úhrady zvyklí a považují je za samozřejmost. VZP ČR tedy tímto opatřením údajně odstranila tuto nelogickou nerovnost mezi pojištěnci.

Máte též správné informace, že od roku 2014 by měla platit opět výrazně pozměněná legislativa, ve které je, mimo jiné, navrhována 1% spoluúčast na pořízení 1. protézy po operaci, 5% spoluúčast na pořízení každé další, následné protézy a opět 10% spoluúčast na jejich opravách. Restriktivních opatření je však v novém návrhu zákona navrhováno mnohem více a nejen u amputářů. Jde však zatím pouze o návrh zákona a zdaleka ještě není jisté co v něm nakonec, po všech připomínkách, opravdu zůstane. NRZP ČR v těchto dnech uvedené návrhy zákonů připomínkuje a snaží se hájit zájmy osob se zdravotním postižením. Není však zdaleka jisté, co všechno se nám, při našem připomínkování, podaří změnit k lepšímu. Ve prospěch osob se zdravotním postižením, které bývají velmi často i těmi ekonomicky nejslabšími občany ČR. Tohoto stavu si je NRZP ČR plně vědoma a v tomto smyslu i všechna svá jednání vede a směřuje je k maximálnímu snížení ekonomických dopadů na segment těchto občanů. Za NRZP ČR mohu slíbit, že i nadále budeme v těchto snahách pokračovat.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR