Úprava bytu

Dobrý den, koupily jsme rodinný domek,kde bychom chtěly udělat nějaké stavební úpravy( koupelna,WC,rozšíření dveří,prahy) pro syna ,který má spastiskou DMO .Na úřadě mi bylo zděleno , že si máme požádat až později,že na tak krátce zakoupenou nemovitost se přispěvek neposkytuje. Máme úpravy provést na vlastní náklady ,faktury uschovat, s tím, že faktury se dají proplatit rok zpětně. Chtěla jsem se zeptat jestli stavební práce zahrnují rozvody vody, odpadů a elektřiny. Děkuji za odpověď.  
 
Martina Mandátová

Vážená paní Mandátová,

žádné ustanovení zákona nestanoví, kdy je možné přiznat příspěvek na bezbariérovou úpravu bydlení vzhledem k času, kdy byla nemovitost pořízena. ÚP Vám lhal. Doporučuji Vám podat písemnou žádost na formuláři, který najdete na www.mpsv.cz. Žádost pošlete doporučeným dopisem. Jen Vás upozorňuji, že příspěvek je poskytnut pouze na stavební práce, které jsou bezprostředně v souvislosti s bezbariérovou úpravou. Určitě je to rozšíření zárubní dveří, ale samotné dveře již ne. Odstanění prahů, rozvod vody, pokud se nově umísťují umyvadla či sprchový kout a vana a podobně. Doporučuji do žádosti napsat rozsah prací a v čem je přizpůsobení úprav pro syna.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.