Příspěvek na zvláštní pomůcku - el. otočná výsuvná dedačka do auta

Dobrý den, pane Kráso, prosím o radu. Je mi 64 roků, trpím neurologickým onemocněním typu RS a v důsledku toho jsem na invalidním vozíku. V současnosti už nezvládám nástup a výstup z auta, a proto jsem, podotýkám, že  poprvé, požádala sociální odbor o příspěvek na elektrickou otočnou výsuvnou sedačku. Vylnili jsme  Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku a soc.  pracovnice mi dala k vyplnění ještě formulář Žádost o příspěvek na živobytí. Na můj argument, že o takový příspěvek naštěstí žádat nemusím,odpověděla, že je to nutné vyplnit. Podotýkám, že jsem tento typ tiskopisu na webu MPSV vůbec nenašla, v tiskopisu, který požadovala vyplnit, je např. požadováno vypsat i počet prstenů, které vlastním  apod. To mi připadá neadekvátní žádosti a ponižující. Dnes po mě dotyčná úřednice požadovala vyplnění jakéhosi dotazníku, kvůli kterému chce za mnou dojet. Na můj návrh, že ho vyplním elektronicky, odpověděla, že to nelze, že na portálu MPSV není. Ráda bych věděla, jaký formulář je nutné pro tento druh žádosti nutné vyplnit, zda je postup úřednice správný a pokud ne, jak mám postupovat. S pozdravem Věra Hodková Dobrý den, pane Kráso, prosím o radu. Je mi 64 roků, trpím neurologickým onemocněním typu RS a v důsledku toho jsem na invalidním vozíku. V současnosti už nezvládám nástup a výstup z auta, a proto jsem, podotýkám, že  poprvé, požádala sociální odbor o příspěvek na elektrickou otočnou výsuvnou sedačku. Vylnili jsme  Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku a soc.  pracovnice mi dala k vyplnění ještě formulář Žádost o příspěvek na živobytí. Na můj argument, že o takový příspěvek naštěstí žádat nemusím,odpověděla, že je to nutné vyplnit. Podotýkám, že jsem tento typ tiskopisu na webu MPSV vůbec nenašla, v tiskopisu, který požadovala vyplnit, je např. požadováno vypsat i počet prstenů, které vlastním  apod. To mi připadá neadekvátní žádosti a ponižující. Dnes po mě dotyčná úřednice požadovala vyplnění jakéhosi dotazníku, kvůli kterému chce za mnou dojet. Na můj návrh, že ho vyplním elektronicky, odpověděla, že to nelze, že na portálu MPSV není. Ráda bych věděla, jaký formulář je nutné pro tento druh žádosti  vyplnit, zda je postup úřednice správný a pokud ne, jak mám postupovat. S pozdravem Věra Hodková
 
V?ra

Vážená paní Hodková,

na portálu MPSV ČR jsou formuláře, které je třeba vyplňovat. Ostatní by se vyplňovat neměly. Už vůbec nepřipadá v úvahu, abyste vyplňovala dotazník příspěvek na živobytí. Jediné co by na Vás mohl ÚP požadovat je, kdybyste chtěla požádat o snížení spoluúčasti, která je 10 %, abyste uvedla příjmy, které máte. Jinak vůbec nepřipadá nic v úvahu.

Pokud by tyto věci trvaly, napiště mi jméno úřednice a ÚP, kterého se to týká na v.krasa@nrzp.cz.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.