příspěvek na úpravu WC a koupelny, rozšíření dveří

Dobrý den, pane Kráso, chtěl bych mému synovi  který je těžce zdravotně postižený a vlastní průkaz ZTP/P, přizpůsobit ve svém domě koupelnu a WC. Prostudoval jsem nový zákon 329/2011 i vyhlášku 388/2011. ale nenašel jsem tam žádnou zmínku o tom, jestli je nutné pro zažádání o příspěvek na úpravy koupelny a WC mít projekt, v jakém rozsahu, je-li potřeba vyjádření stavebních orgánů apod.. Když jsem se byl ptát přímo na OSVZ, pracovnice mi nebyla schopna sdělit nic konkrétního, spíše vše vyznělo tak, že když mám vlastní dům - tedy majetek  - ať s příspěvkem snad raději ani nepočítám.                     Poraďte mi prosím, kde tyto informace mohu najít, abych se pak případně na ně při podání žádosti mohl odvolávat. Děkuji Vám za odpověď  a  zároveň i za  to, co pro dravotně postižené spoluobčany všechno děláte. Přeji  Vám krásný den. Jan Dvořák, Varnsdorf    
 
Jan Dvo?ák

Vážený pane Dvořáku,

vzhledem k tomu, že se jedná o vnitřní úpravu, která pravděpodobně nezasahuje do nosných zdí, tak nemusíte mít projekt. Musíte však mít rozpočet na úpravu. K žádosti o příspěvek byste měl tento rozpočet předložit. Podle přílohy k vyhlášce č. 388 se bohužel z příspěvku hradí pouze úpravy, které jsou bezprostředně spojeny s bezbariérovými úpravami. Dokonce nejsou propláceny ani dlaždice a podlahové krytiny, což považuji za pitomost. Úřednice neměla vůbec pravdu v tom, že když se jedná o Váš vlastní dům, že nemáte s příspěvekem počítat. Je to mu právě na opak a je to drzost a neznalost od úřednice. Právě investice do bytů, které mají jasného vlástníka je právě efektivnější, protože je pravděpodobnější, že investice bude déle využívána osobou, pro kterou byl příspěvek na úpravu poskytnut. Pokud by Vám úřednice ještě něco podobného řekla, tak jí odpovězte, že se jedná o jasnou diskriminaci a že na ní podíte stížnost.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.