inkontinenční pomůcky

Dobrý den pane Kráso, před asi 14 dny jsem se vás dotazovala, kdo nám předepíše poukaz  na inkont. pomůcky, které až do doby pobytu v nemocnici na oddělení ODN osobě předepisoval praktický lékař. Sdělil jste mi, že by to měl udělat praktický lékař. Bohužel dneska jsem u něho byla, ale poukaz mi nepředepsal s tím, že  když je  osoba v nemocnici tak to nejde a on by to dostal k náhradě, ať jí nějaké koupíme my. Můžete mi ještě jednou , prosím, poradit, jak to skutečně je, zda lékař postupuje správně? Děkuji za ochotu, s pozdravem Nikodýmová
 
Nikodýmová

Vážená paní Nikodýmová,

Váš diopis předávám panu JUDr. Žižkovi, který Vám přesně napíše postup ve vašem případě.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní Nikodýmová,
 
předseda NRZP ČR mi předal Váš, níže uvedený dotaz k vyřízení. Moc se omlouvám, že se mi nepodařilo zareagovat rychleji, ale v současných dnech nám, vzhledem k velmi problematickým změnám v sociální legislativě, velmi narostl rozsah neodkladné práce, kterou musíme provést přednostně.
 
Odpověď na Váš dotaz není vůbec jednoduchá. Podle přílohy č. 3, oddíl C, skupina 2, zák.č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění nehradí zdravotní pojišťovna inkontinentní pomůcky pacientům, v ústavní péči a v odborných léčebnách. Pokud osoba, na kterou se dotazujete, je umístěna v takovém zařízení, ošetřující praktický lékař ze zákona nemůže tyto pomůcky, po dobu pobytu, předepsat a pojišťovna hradit. Pokud takové pomůcky předepíše, ačkoli ví o hospitalizaci svého pacienta, opravdu by se mu mohlo stát, že předepsané inkontinentní pomůcky bude muset zdravotní pojišťovně uhradit. Mám za to, že je povinností uvedeného zařízení, aby pacientovi, který se léčí v uvedeném zařízení a je tam na pobytu, poskytl všechnu potřebnou péči a uhradil ji. Tedy včetně inkontinentních pomůcek, pokud jich je nezbytně třeba. Je i ovšem jasné, že uvedené zařízení se tomu může bránit, protože tyto pomůcky mohou znamenat pro uvedené zařízení nezanedbatelnou položku, kterou by muselo vynaložit navíc. Navíc jim zatěžují limit, který na zdravotnické prostředky zařízení má. Zařízení si sice může zdůvodnit nadměrnou spotřebu a dostat od pojišťovny úhradu „nad limit“, ale v praxi není jisté, zda by pojišťovna zařízení nadlimitní výdaj schválila. Pokud tedy poskytnuté inkontinentní pomůcky, které zařízení hospitalizované osobě poskytne v rámci léčení nedostačují, zkuste se obrátit postupně na primáře oddělení, pokud to nepomůže, tak následně ředitele zařízení a nakonec, v případě potřeby, i na zřizovatele uvedeného zařízení a žádejte dostatečnou saturaci uvedeného pacienta těmito pomůckami.
 
Pokud toto všechno nepomůže, obávám se, že opravdu bude nutné, abyste nějaké pomůcky pacientovi dokoupili z vlastních prostředků. A to až do doby, kdy bude opět ze zařízení zpět, v domácím péči. Poté opět může pomůcky předepisovat ošetřující praktický lékař.
 
Mám za to, že podle § 16b, výše uvedeného zákona, by bylo možné pokusit se požádat o úhradu takto nakoupených pomůcek zdravotní pojišťovnu. A to v případě, pokud celková částka uhrazená pojištěncem nebo za něj jeho zákonným zástupcem za doplatky za předepsané ze zdravotního pojištění částečně hrazené léčivé přípravky, vydané na území České republiky, překročí v kalendářním roce limit ve výši 5 000 Kč, u dětí mladších 18 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršily 18. rok věku, a u pojištěnců starších 65 let, včetně kalendářního roku, ve kterém dovršili 65. rok věku, ve výši 2 500 Kč. V takovém případě je zdravotní pojišťovna povinna uhradit pojištěnci nebo jeho zákonnému zástupci částku, o kterou je tento limit překročen. Klíčové zde bude, zda pro tohoto pacienta budou inkontinenční pomůcky léčivým přípravkem. Toto řešení je tedy dost kostrbaté a poměrně složité. Zde by bylo nutné si uchovat účty a předložit je k proplacení pojišťovně, pokud budou překračovat limit.
 
Věřím, že je tato odpověď pro Vás dostačující.

 

 
JUDr. Zdeněk Žižka
 
Legislativní odbor NRZP ČR
telefon: +420 266 753 425
__________
Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Partyzánská 7
170 00 Praha 7 - Holešovice
IČ: 708 564 78