elektrický invalidní vozík

Dobrý den, žádám o sdělení a pomoc v této záležitosti. Jsem obtížně léčitelný astmatik, kterému jedou dlouhodobě plíce podle spirometrie kolem 30%. Nyní již mám velké problémy s chůzi. Ujdu kolem 20 až 25 metrů(při chůzi používám 2 FH) a to ještě jdu nebo hovořím. Oboje již dechově neutáhnu. I běžná chůze mě tak vyčerpá, že únavou usínám. Nejsem ničeho schopen. Nyní mi plicní lékař vypsal návrh na elektrický invalidní vozík. Jelikož ví, že že pro vypsání žádanky je oprávněn rehabilitační, neurolog nebo ortopéd, požádal o výjimku. Nyní mi telefonicky z pojišťovny sdělili(písemně mi odmítli k případu cokoliv zaslat), že vzhledem k tomu, že mi návrh vypsal pouze pneumolog, návrh vracejí zpět. Vůbec je nezajímalo, že příslušný formulář k přidělení elektrického vozíku podepsali a doporučili všichni oprávnění lékaři včetně psychologa. Problém je však v tom, že já k těmto lékařům nedocházím. Pravidelně docházím pouze k pneumologovi, kardiologovi a do centra pro těžké astma. Ze vzniklé situace jsem značně zoufalý. Nevím, jak z této situace ven. Žádný oprávněný lékař mi to z plicního hlediska nenapíše a plicní diagnoza, podle které mám přiznán i ID 3. stupně se zákazem veškeré činnosti, je nezajímá. Pokud bych si někde sehnal mechanický vozík, ten mi v mém případě nepomůže. Opravdu není nějaká šance, jak vzniklý problém vyřešit? Není přece možné, aby se stát obracel k nám, těžce postiženým zády. Děkuji za pomoc v mé těžké situaci.
 
Aleš

Vážený pane Aleši,

pošlete mi na sebe kontakt, mailovou adresu, a to na adresu v.krasa@nrzp.cz. Vaši mailovou adresu přepošlu našemu odborníkovi na zdravotnictví JUDr. Z. Žižkovi.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji. 

 

Odpověď na dotaz:

Dobrý den pane Aleši, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Velmi dobře chápu Váš problém a je mi jasné, že pokud Vám objektivně, dle spirometrie, fungují plíce na cca 30%, máte výrazné problémy nejen s chůzí, ale i s dalšími rychlejšími, či zatěžujícími pohyby. Je mi zřejmé, že by Vám ve Vaší situaci v pohybu výrazně pomohl elektrický invalidní vozík. Bohužel tak, jak jste si ho nechal doporučit a plicním lékařem předepsat, jej není možné uhradit z veřejného zdravotního pojištění. V současné době totiž platí vedle příslušného zákona, jímž je zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kde je v příloze zakotvena úhrada elektrického invalidního vozíku, i metodika zdravotní pojišťovny, která zákon rozvádí a upřesňuje. Z Vašeho dotazu mi bohužel není zřejmé, klientem které zdravotní pojišťovny jste. Myslím však, že to nehraje příliš velkou roli, protože metodiky jednotlivých zdravotních pojišťoven jsou si ve svých zásadách velmi podobné.

U předpisu elektrického invalidního vozíku např. VZP ČR uvádí ve své metodice, mimo jiné, tyto zásady. Předepsat vozík musí lékař specialista a to pouze rehabilitační lékař, ortoped, neurolog, internista. Tuto zásadu zakotvuje zákon a nelze ji obejít a to ani na žádost o výjimku! Mezi těmito specialisty bohužel není plicní lékař. Ten tedy elektrický vozík vůbec předepsat nemůže. A to ani přesto, že každý z žadatelů o zapůjčení invalidního vozíku od zdravotní pojišťovny musí vyplnit rozsáhlý formulář, do kterého se mu vyjadřuje k předpisu cca 6 lékařů specialistů, včetně psychologa a očního lékaře. Tito lékaři se svým potvrzením formuláře ale vůbec nevyjadřují k tomu, zda má pojištěnec k zapůjčení elektrického vozíku odpovídající základní zdravotní indikaci. Oni potvrzují pouze to, že je pojištěnec schopen případný zapůjčený elektrický vozík bez problémů užívat, sám jej řídit a spolehlivě za všech okolností a v jakékoliv situaci ovládat, či nikoliv. Zde jde především o to, že se uživatel elektrického vozíku (dále jen EIV) pohybuje často také na veřejnosti, v místech s vysokou koncentrací lidí a to především na chodnících a v hustém silničním provozu. Svým potvrzením formuláře lékaři potvrzují, že uživatel EIV nebude při jeho užívání nebezpečný ani sobě, ale ani svému okolí. To však není totéž jako posoudit, zda má pojištěnec zdravotní indikaci (diagnózu) odpovídající zásadám pro zapůjčení EIV.

Dalšími předpoklady pro to, aby byl EIV pojištěnci přiznán je splnění poměrně náročných zdravotních kritérií. Jde především o následující zásady:

1)    Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci, v kombinaci s postižením horních končetin, které neumožňuje ovládání mechanického vozíku, a to ani mechanismem pro jednu ruku.

2)    Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci v kombinaci se závažným chronickým onemocněním, které nedovoluje pojištěnci zvýšit fyzickou zátěž (nutno doložit např.: verifikace zátěžovým testem z odborného pracoviště nebo stanovisko příslušného odborného lékaře pro dané chronické onemocnění).

3)    Somatická a mentální schopnost pojištěnce musí odpovídat ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která se vztahují i na osobu pohybující se pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, jako chodce.

Ve Vašem případě pravděpodobně plně splňujete pouze bod 3) těchto zásad. Proto, aby Vám mohl být vozík zapůjčen, byste však musel k tomuto bodu splnit ještě buď bod 1), nebo bod 2), těchto zásad. Bod 1) Vy však vůbec splnit nemůžete, neboť, jak jsem pochopil, máte zcela funkční horní končetiny a pohybujete se na dolních končetinách. U bodu 2) Vy splňujete pouze jeho polovinu a to závažné chronické onemocnění (u Vás závažné astma). Bohužel u bodu 2) byste musel splnit ještě jeho druhou část a to postižení obou dolních končetin, která Vám znemožňuje samostatnou lokomoci (chůzi). Pokud to však správně chápu, jak píšete, Vy za pomoci francouzských holí můžete ujít cca 20m. Tento pohyb je samozřejmě považován za samostatnou lokomoci. A to přesto, že na delší pohyb již nemáte fyzické síly. Z tohoto výčtu je tedy zřejmé, že normální podmínky pro přidělení EIV nesplňujete a tudíž Vám nemůže být, na základě běžného procesu a obecně platných zásad, zapůjčen.

Velmi dobře však chápu Vaši naléhavou potřebu pohybovat se pomocí EIV, nebo pomocí elektrického skútru. Vím velmi dobře, že takto závažné omezení plic je plně srovnatelné s fyzickým handicapem, kterým je ochrnutí nohou.

Ve Vaší situaci Vám tedy navrhuji následující řešení. EIV si musíte nechat předepsat některým z výše označených lékařů - specialistů. Ve Vašem případě bych jako nejvhodnějšího viděl internistu. Poté si necháte opětovně vyplnit a potvrdit lékaři - specialisty stejně rozsáhlý dotazník, jaký jste nechával vyplnit nyní. (Po dohodě se zdravotní pojišťovnou by pravděpodobně bylo možné použít stávající, který jste vyřídil nyní.) Současně s tím Vám doporučuji sepsat žádost o povolení výjimky ze zásad pro zapůjčování EIV (zásad stanovených metodikou zdravotní pojišťovny). Tuto žádost, společně se samotným předpisem EIV, vyplněným formulářem a dalšími podrobnými lékařskými zprávami, které potvrdí Vaši naléhavou zdravotní potřebu užívání EIV Vám doporučuji zaslat přímo řediteli Vaší zdravotní pojišťovny. Pokud se jedná o VZP ČR, tak se jedná o Ing. Kabátka. Hodncen Vašeho zdravotního stavu lékaři – specialisty by mělo být přímo zaměřeno na hodnocení potřebnosti učívání EIV a na zachování, či zlepšení Vašeho zdravotního stavu. Zde velmi záleží na podrobnosti a kvalitě zpracování těchto posudků!

Je totiž faktem, že zákonný předpoklad pro schválení tohoto zdravotního prostředku podle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění nejspíš splňujete. To, co brání zapůjčení EIV Vám, je platná metodika zdravotní pojišťovny. Metodika ovšem není zákonným předpisem. Proto předpokládám, že je v pravomoci ředitele zdravotní pojišťovny rozhodnout o udělení výjimky ze zásad zakotvených v metodice. Myslím, že tento postup by mohl pomoci, i když ze zákona nemáte nárok na udělení této zmíněné výjimky, ale jde pouze o možnost. Zdravotní pojišťovna by se však měla především řídit platnými zákony a její metodika by s nimi neměla být v rozporu.

V případě, že ani tento postup by Vám nepomohl, a odpověď ředitele by byla rovněž zamítavá, můžete se zkusit odvolat. Základním předpokladem úspěchu tohoto řešení ovšem je, že samotný předpis vozíku nebude zdůvodněn pouze povrchně, Vaší základní diagnózou, nýbrž předepisující lékař specialista v předpisu podrobně rozvede všechny Vaše přidružené zdravotní problémy a podrobně se bude zabývat důvody, pro které Vám zapůjčení EIV zlepší, či zachová Váš zdravotní stav. V případě, že byste podával odvolání, je nutné toto zdůvodnění vždy znovu, lépe a podrobněji vypracovat. Pokud byste nebyl s tímto postupem úspěšný, pak už lze uvažovat pouze o podání žaloby na zdravotní pojišťovnu k soudu a to proto, že neplní Váš zákonný nárok a svoji zákonnou povinnost a nezapůjčí Vám zdravotnický prostředek, který nezbytně potřebujete ke zlepšení, nebo zachování Vašeho zdravotního stavu. Řešení pomocí žaloby ovšem není vůbec jednoduché a v takovém případě Vám doporučuji využít služeb některého z advokátů, nejlépe specialistů na zdravotnickou problematiku.

Nepodaří-li se Vám žádnou z těchto metod EIV od zdravotní pojišťovny získat, pak už nezbývá nic jiného, než se obrátit na příslušné nadace, které se touto problematikou zabývají a jejichž kontakty jsou běžně dostupné na internetu a požádat je o příspěvek na zakoupení EIV, nebo elektrického skútru (elektrické trojkolky). Ve Vašem zdravotním stavu bych Vám doporučil orientovat se spíše na elektrický skútr, který je mnohem levnější, než EIV. Jeho cena se pohybuje okolo 50-60 tisíc Kč (někdy i víc), ovšem cena EIV, který ve Vašem zdravotním stavu tak nutně nepotřebujete, začíná od 136 000 Kč nahoru.

V případě, že byste neuspěl se svou žádostí ani u příslušných nadací (což příliš nepředpokládám), pak by Vám již nezbývalo nic jiného, než si elektrický skútr uhradit sám z vlastních prostředků. Jiná varianta bohužel již nepřichází v úvahu.

Mrzí mě, že Vám nemohu podat příznivější zprávu.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku