elektrický invalidní vozík - jak dál

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o odbornou pomoc. Patřím do skupiny těžkých astmatiků, k tomu mám poměrně velké kardiologické problémy a těžký pozátěžový bronchospasmus. Pro tyto zdravotní problémy mám velké problémy s mobilitou. Nejsem schopen samostatné chůze na delší vzdálenost než je 20m a to ještě za pomocí 2FH. Jinak jsem odkázán na mechanický invalidní vozík s nezbytnou a výraznou pomocí druhé osoby. Sám nejsem schopen tento vozík pro těžký bronchspasmus používat. Vzhledem k tomu, že se mi však pohyblivost neustále zhoršuje, doporučili mi odborní lékaři(pneumolog, neurolog, kardiolog i rehabilitační) pořízení elektrického invalidního vozíku. Poukaz mi vypsal rehabilitační lékař. Jelikož od podání návrhu u zdravotní pojišťovny už uběhla dlouhá doba, začal jsem pátrat po výsledku. Příslušný pracovník zdravotní pojišťovny mi sdělil, že byl poukaz zamítnut a pojišťovna není povinna výsledek pojištěnci písemně sdělovat. Sice s mi to nějak nezamlouvá, ale co udělám. Můžete mi poradit další postup? Není přece možné, abych se nikde nedovolal pomoci. Pořídit si tento vozík z vlastních prostředků si nemohu pro poměrně nízký ID 3. stupně dovolit. Děkuji za odpověď.
 
Aleš

Dobrý den pane Aleši, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Bohužel nemám pro Vás dobrou zprávu. Uhrazení elektrického invalidního vozíku z veřejného zdravotního pojištění a jeho následné zapůjčení pojištěnci pojišťovnou do osobního užívání podléhá velmi přísným podmínkám. Tyto podmínky svou zdravotní indikací (zdravotními problémy, kterými trpíte), kterou zmiňujete, tzn. kardiologické problémy a těžký pozátěžový bronchosplasmus, bohužel vůbec nesplňujete. Tudíž Vám nemůže být vůbec uhrazen z veřejného zdravotního pojištění a následně zapůjčen.

Proto, abyste zcela splňoval zdravotní indikaci pro úhradu a zapůjčení tohoto elektrického vozíku, musíte trpět následujícími zdravotními problémy:

Elektrické vozíky jsou poskytovány imobilním pojištěncům a podmínkou pro zapůjčení elektrického vozíku s úhradou z prostředků veřejného zdravotního pojištění je schopnost pojištěnce bezpečně jej samostatně ovládat při splnění následujících kritérií:

1) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci, v kombinaci s postižením horních končetin, které neumožňuje ovládání mechanického vozíku, a to ani mechanizmem pro jednu ruku.

2) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci při kombinaci se závažným chronickým onemocněním, které nedovoluje pojištěnci zvýšit fyzickou zátěž (Nutno doložit např.: verifikace zátěžovým testem z odborného pracoviště nebo stanovisko příslušného odborného lékaře pro dané chronické onemocnění.).

3) Somatická a mentální schopnost pojištěnce musí odpovídat ustanovením zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která se vztahují i na osobu, pohybující se pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, jako na chodce.

Z uvedených podmínek vyplývá, že Vy sice naplňujete podmínku obsaženou v § 2 a to, že trpíte závažným chronickým onemocněním, které Vám nedovoluje zvýšit Vaši fyzickou zátěž (závažné problémy se srdcem a plícemi), ale současně bohužel nenaplňujete podmínku současně obsaženou v bodě 2) a to, že musíte trpět postižením obou dolních končetin znemožňujícím Vám samostatnou lokomoci. Tato podmínka v kombinaci s interním zdravotním problémem současně naplněna bohužel není, a tudíž Vám zdravotní pojišťovna tento zdravotnický prostředek ze zákona nemůže uhradit. Zmíněné podmínky jsou stanoveny metodikou zdravotní pojišťovny.

Mimo tyto základní podmínky (pokud byste je splňoval) by Vám muselo dát doporučení ještě asi šest lékařů specialistů, mezi nimi i psycholog a oční lékař. Tito specialisté by Vám museli potvrdit, že jste schopen kdykoliv bezpečně ovládat, v jakýchkoliv podmínkách, elektrický vozík. Předpokládám ovšem, že tato potvrzení byste nejspíš dostal a tyto podmínky nejspíš splnil.

Protože Vám nemůže být, kvůli nesplnění zdravotní indikace, poskytnut elektrický invalidní vozík, měl byste se zaměřit na pořízení elektrického skútru (elektrická tříkolka), který je nepoměrně levnější, pro Vaše potřeby naprosto vyhovující a pohybuje se v ceně cca 30 000 Kč – 60 000 Kč. Pro srovnání - elektrický invalidní vozík začíná se svoji cenou od 136 000 Kč výše a podle množství vybavení může dosáhnout i částky značně převyšující 200 000 Kč.

S politováním musím konstatovat, že ani zmíněný elektrický skútr Vám neuhradí ani zdravotní pojišťovna z veřejného zdravotního pojištění, ale ani Úřad práce ze sociálních zdrojů. Pokud nemáte dostatek finančních prostředků, pokuste se v této věci oslovit různé nadace, které se příspěvky na zakoupení těchto pomůcek zabývají. Tyto nadace však nemají ze zákona žádnou povinnost Vám příspěvek poskytnout. Poskytnutí příspěvku je tak vždy výhradně na jejich uvážení. Kontakty na všechny najdete bez problémů na internetu.

Mám-li se vyjádřit k tomu, že Vám zdravotní pojišťovna neposlala své rozhodnutí ohledně neschválení elektrického invalidního vozíku, tak ta má skutečně povinnost o této skutečnosti vyrozumět pouze Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám poukaz předepsal. To nejspíš také udělala. Ten by Vás měl o neschválení vozíku následně vyrozumět. Očividně tak neudělal a tudíž tento lékař nesplnil svoji, pro něj nepříjemnou, povinnost. Proti neschválení úhrady a zapůjčení el. vozíku můžete na zdravotní pojišťovnu podat své odvolání a náležitě ho zdravotními důvody zdůvodnit. Odvolávat se můžete i opakovaně. Pokud však nesplňujete základní zdravotní předpoklady pro úhradu vozíku, je prakticky zbytečné odvolání podávat.

Je mi líto, že Vám nemohu podat příznivější zprávu.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku