EIV

Dobrý den. Zdravotní pojišťovna mi nyní přidělila repasovaný elektrický invalidní vozík. Jak to mám správně chápat? Podle zákona mám nárok po 7 letech na nový vozík. To tedy znamená, že by se uvedený vozík už neměl přece používat. Proč tedy tato lhůta 7 let platí bez ohledu, zda se jedná o nový případně repasovaný vozík? Dostanu k tomuto EIV alespoň nové baterie?Nemělo by to probíhat tak, že pojišťovna přidělí vždy nový vozík a po 7 letech tento vozík nabídnout k odkupu za zůstatkovou cenu? U těchto vozíků musí být přece vysoká pravděpodobnost vzniku nějaké závady než u nových, vždyť jsou přece podle zákona již po době použitelnosti. Chápu, že se zdravotní pojišťovny snaží šetřit za každou cenu, ale je třeba rozlišit, zda se v tomto případě skutečně šetří na správném místě. Děkuji za odpověď
 
V?rka

Vážená paní Věrko,

repasovaný vozík by měl být prakticky nový vozík. To znamená, že by měl vydržet oněch 7 let. To je samozřejmě ale teorie. Možná, že jste měla uvést, že Vám repasovaný vozík nevyhovuje, protože musíte mít vozík udělaný na míru. To znamená, aby Vám vyhovoval kvůli sedu, postavení nohou na stupačkách a podobně. Protože nesouhlasíte s repasovaným vozíkem, že nevyhovuje Vaší tělesné konstituci. Pokud máte ještě původní EIV, tak byste měla požadovat o jeho odkup za jeho zbytkovou hodnotu. Kdyby Vám pojišťovna nechtěla vyhovět, tak se můžete obrátit na poradnu NRZP ČR, poradnanrzp@nrzp.cz, telefon: 266 753 427.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.