dotaz na finanční pomoc pro bezbarierovou koupelnu ZTP/P

můj muž leta trpí s páteří   a pohybovym ustrojím -od loňského května je teměř neschopný se někam sám bez pomoci dopravit,   doma s hygienou, oblekání, a přichystáním jidla potřebuje pomoci,zatím pomáhají sousedéale jsme oba důchodci a já už také nemám silu   ho dostat na sedačku do vany a zpět, doslechla jsem se že je možné požádat o  finanční dotaci na bezbarierovou koupelnu, zajímalo by mě kde se mohu ucházet a za jakých podmínek, zatím máme půjčený vozík  protože  se nejak pozapomělo od listopadu ho objednat... ted jsme urgovali.,Děkuji
 
mirka

Vážená paní Mirko,

skutečně je možné dostat příspěvek na bezbariérovou úpravu koupelny, a to podle zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek OZP.

problém je však v tom, že z této dotace je možné zaplatit pouze například rozšíření dveří, případně změnu rozvodů vody a kanalizace a pouze další stavební práce. není možné z ní zaplatit sanitarní zařízení, to je toaletu, umyvadlo, vanu a není možné platit ani dlažbu a obklady.

Doporučuji spíše požádat o příspěvek na zvedací zařízení, které by umožnilo manžela zvednout do vany a zpět. Takové zařízení skutečně existuje. Dále je nezbytné, aby Váš manžel požádal o příspěvek na péči, aby si mohl zaplatit pomoc, kterou Vy již nezvládnete a pokud již nemůže ani pracovat, je nutné požádat o invalidní důchod, a to na OSSZ. O příspěvek na zvedací zařízení se žádá na Úřadu práce.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.