dotaz

Dobrý den pane Krása,mam k vám dotaz,ohledně elektrického vozíku,pro svou mamku.Od roku 2011 je po mozkové mrtvici.Je na levou stranu ochrnuta a nemluví.Chci se zeptat má nárok na mechanický vozík?Lékařka nám řekla,že né jelikož se s ní paní psycholožka nedomluví.Pane Krasa,kdyby měla narok kolik bychom museli doplatit.A kolik činí dotace na koupelnu.Moc děkuji Monika
 
Monika Omámiková

Dobrý den paní Omámiková,

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Z Vašeho dotazu mi není příliš zřejmé, zda se prioritně dotazujete na elektrický invalidní vozík nebo na mechanický vozík. V dotazu jsou obsaženy oba typy vozíků. Pokud tedy mám zhodnotit zdravotní indikaci Vaší maminky na úhradu a zapůjčení elektrického invalidního vozíku (což předpokládám, že byl hlavní smysl Vašeho dotazu), tak pro ten jsou stanoveny následující podmínky:

Elektrické vozíky jsou ZP se symbolem Z a R (tzn. ZP zapůjčované) předepisované smluvním lékařem specialistou (REH, ORT, NEU, INT) na Poukaz (doklad VZP – 13/2009 – Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku) po předchozím schválení úhrady revizním lékařem VZP ČR.

Elektrické vozíky jsou poskytovány imobilním pojištěncům a podmínkou pro zapůjčení elektrického vozíku s úhradou z prostředků veřejného zdravotního pojištění je schopnost pojištěnce bezpečně jej samostatně ovládat při splnění následujících kritérií:

1) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci, v kombinaci s postižením horních končetin, které neumožňuje ovládání mechanického vozíku, a to ani mechanizmem pro jednu ruku.

2) Postižení obou dolních končetin znemožňující pojištěnci samostatnou lokomoci při kombinaci se závažným chronickým onemocněním, které nedovoluje pojištěnci zvýšit fyzickou zátěž (Nutno doložit např.: verifikace zátěžovým testem z odborného pracoviště nebo stanovisko příslušného odborného lékaře pro dané chronické onemocnění.).

3) Somatická a mentální schopnost pojištěnce musí odpovídat ustanovením zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, která se vztahují i na osobu, pohybující se pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, jako na chodce.

Z těchto podmínek vyplývá, že v případě ictu (mozkové příhody), kdy zůstane ochrnutá zrcadlově pouze jedna polovina těla, tj. levá ruka a levá noha, nebo obě pravé končetiny, s největší pravděpodobností nebudou splněny zmíněné zdravotní podmínky. Tedy v případě, že Vaše maminka současně netrpí závažnými zdravotními, interními problémy (především závažná choroba srdce, plic, nebo oběhového systému), které by jí znemožnily zvýšenou fyzickou námahu. Předpokládám totiž, že se Vaše maminka na zdravou nohu bude schopná postavit, případně se s její pomocí přesunout na krátkou vzdálenost (např. k posteli, či židli). V takovém případě ovšem nemá ochrnuty obě dolní končetiny a je schopna částečně lokomoce pomocí dolní končetiny. Ačkoliv detailní zdravotní stav Vaší maminky neznám, mám za to, že z těchto důvodů nesplňuje poměrně přísné podmínky pro úhradu elektrického vozíku z veřejného zdravotního pojištění a pro jeho zapůjčení zdravotní pojišťovnou.

V případě posuzování vhodnosti zapůjčení elektrického vozíku pojištěnci však pojišťovna posuzuje i další, poměrně přísná kritéria. Pro tento účel vyplňuje asi šest lékařů specialistů svoji kolonku ve zvláštním formuláři, na kterém musí potvrdit, že pojištěnec je schopen bezpečně a za všech okolností ovládat zapůjčený elektrický vozík. Mezi zmíněnými specialisty je např. i oční lékař a psycholog. Nevím nakolik je psychická stránka Vaší maminky ictem postižena, ale psycholog musí potvrdit, že je schopna takovýto vozík, po psychické stránce, ovládat a že je schopna se naprosto samostatně pohybovat třeba i v husté městské dopravě. V případě, že takovéto doporučení kterýkoliv z uvedených lékařů - specialistů nevydá, nelze v žádném případě elektrický vozík pojištěnci uhradit a zapůjčit. 

Pokud se tážete na případný doplatek do ceny elektrického invalidního vozíku, tak pokud jej zdravotní pojišťovna schválí a pojištěnci zapůjčí, hradí 100% jeho cenu včetně schváleného příslušenství a pojištěnec již nic nedoplácí.

Zhodnotím-li zdravotní indikaci Vaší maminky, tzn. hemiparézu, tak tato je indikací spíše na zapůjčení mechanického invalidního vozíku (bez motoru), pouze se speciálním ovládáním na jednu ruku. Takovýto vozík by pojišťovna Vaší mamince schválit měla. Zde, u tohoto vozíku, je však možné, že bude potřeba doplácet určitou část ceny vozíku. Velmi totiž záleží na tom, jaký vozík bude Vaší mamince vybrán a předepsán a zda se jeho cena vejde do maximálního finančního limitu stanoveného zákonem pro určitý druh mechanických vozíků. Těchto vozíků jsou nyní v zákoně tři skupiny s maximálními limity úhrady do 9 000 Kč, do 19 000 Kč a do 21 000 Kč + vybrané a řádně zdravotně indikované příslušenství. Reálné ceny jednotlivých značek a typů mechanických vozíků se však mohou pohybovat a také často pohybují nad těmito limity. Pojištěnec tak může doplácet různě vysoké finanční částky dle typu vybraného vozíku. Je těžké určit přesnou částku, ale doplatek se může pohybovat v částkách od cca 1 000 Kč do např. 55 000 Kč. Přesnou výši doplatku je vždy potřeba zjišťovat s ohledem na výběr a cenu konkrétního vozíku.

K Vašemu dotazu na příspěvek na bezbariérovou úpravu koupelny sděluji, že zákon stanoví maximální částku až do výše 350 000 Kč a reálná výše tohoto příspěvku se stanoví podle skutečných nákladů vynaložených na zmíněné bezbariérové úpravy. Z nich však zákon umožňuje hradit pouze samotné stavební úpravy spojené s touto úpravou. Tj. stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a WC, kdy se jedná o stavební práce a s nimi nezbytně související materiál na úpravu (nikoli o obklady, podlahové krytiny, sanitu apod.). Není tedy možno hradit ani obklady, zařízení koupelny (např. madla, vodovodní baterie, držáky, apod.) a dveřní zárubně. Příspěvek se běžně poskytuje na náklady vyšší než 24 000 Kč. Úhradu nižších nákladů je možno žádat pouze výjimečně, v případě je-li příjem žádající osoby a příjem osob s ní společně posuzovaných nižší než osminásobek životního minima jednotlivce, nebo životního minima společně posuzovaných osob podle zákona o životním a existenčním minimu. Z takto spočítaných nákladů na bezbariérovou přestavbu hradí úřad práce na základě zákona 90% ceny a 10% z ceny se podílí samotný žadatel o příspěvek.

V případě, že žadatel ekonomicky nemůže vynaložit ani těchto 10%, může požádat o osvobození od takto stanovené spoluúčasti. Jestliže totiž nemá dostatek finančních prostředků ke spoluúčasti, krajská pobočka Úřadu práce s přihlédnutím k míře využívání zvláštní pomůcky, k příjmu osoby a příjmu osob s ní společně posuzovaných podle zákona o životním a existenčním minimu a k celkovým sociálním a majetkovým poměrům určí nižší výši spoluúčasti, minimálně však 1 000 Kč. Celkové sociální a majetkové poměry se pro tento účel posuzují podle zákona o pomoci v hmotné nouzi.

V takovém případě tedy ovšem musí doložit své příjmy a celkovou ekonomickou situaci svou a všech osob s ním společně posuzovaných. Na závěr je nutné zdůraznit, že elektrický, či mechanický vozík je schvalován, hrazen a zapůjčován podle zcela jiného zákona, než  bezbariérová úprava koupelny a WC. Vozíky jsou zapůjčovány zdravotními pojišťovnami podle zdravotnických zákonů, kdežto příspěvek na bezbariérovou úpravu koupelny a WC poskytuje úřad práce dle příslušných sociálních zákonů. Tuto problematiku tedy nelze směšovat.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku