ZTP preukaz v EÚ

Dobrý den. Zdravotné i jiné okolnosti ma priviedli do Prahy, kde som v dlhodobej liečbe(2r) V ČR mám prechodný pobyt. Dochodok poberám ze Slovenska, tak i preukaz ZŤP mám slovenský. Chcem sa spýtať: 1.Možem  využiť zľavu v mestskej doprave? 2.Mám možnosť získať český preukaz ZTP ? Poprípade ako mám postupovať.                     3.Existujú chránené dielne pre ZTP zo zahraničia?  (mám umeleckú školu, diplom od Mensy) (Všade som odmietaná a žiť s dochodkom ze Slovenska v ČR je ťažké, zvlášť keď o žiadnych kompenzáciách, ktoré by mi pomohli neviem. O slovenské v ČR prichádzam. Ďakujem za akúkoľvek radu. Prajem Vám veľa síl a uspokojenia vo Vašej cennej práci. I.  
 
Ivana

Vážená paní Ivano,

průkaz ZTP vydaný na Slovensku v ČR neplatí a nemáte nárok na slevy v dopravě. Pokud jde o získání průkazu ZTP v ČR, doporučuji Vám navštívit nejbližší úřad práce a informovat se. Seznam chráněných dílen najdete na webu Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených - www.azzp.cz.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.