Průkaz ZTP a parkování

Dobrý den, pane Kráso. Jsem poživatelkou invalidního důchodu 3. stupně již mnoho let a vlastním kartu ZTP. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Nedávno zastupitelstvo Břeclavi schválilo s platností od 1.3.2019 nové Nařízení o povinnosti placení parkování u postižených občanů s průkazem ZTP. Jako výjimka je vydání parkovací karty, kterou si musí invalidní občané koupit za 400,-Kč a parkovací hodiny. Na 2 hodiny tak mohou na vyhrazeném místě invalidé parkovat bezplatně. Pak musí zaplatit jako zdraví. Myslela jsem, že průkaz ZTP opravňuje invalidní občany k bezplatnému parkování nejen na vyhrazených, ale i obyčejných místech bez časového omezení. Jako by nestačilo, že každý takový zdravotně postižený občan trpí a je omezen svou nemocí. Teď ještě se musí belhat na policii, vytáhnout peněženku a ukrojit  zase z už tak malého invalidního důchodu. Nikomu ze zastupitelstva asi nedochází, že nemocní dají např. za léky ohromnou částku a moc jim na živobytí nezbude. Měla jsem dojem, že jednou schválená pravidla ministry zdravotnictví platí pro celou republiku. Ne, že si v některém městě plní kasu na radnici zase od nemajetných postižených občanů, kteří se nemohou bránit.  Pane Kráso, moc Vás prosím, můžete mi poradit, jak se bránit či aspoň Váš názor na toto bezohledné jednání města Břeclav? Lze takové nařízení vydat? Děkuji za případnou odpověď. S přáním pohodového jarního dne Marie Svobodová      
 
Marie Svobodová

Vážená paní Svobodová,

mám pro Vás špatnou zprávu. Průkaz ZTP neopravňuje ke slevě na parkovišti. Záleží zcela na provozovateli parkoviště, zda přizná držitelům průkazu slevu nebo nepřizná. 


Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji. 

S pozdravem Václav Krása