Poděkování a Vlaky

Zdravím Vás pane Krása. Chci Vám poděkovat především co NRZP ČR dělá pro nás osoby se zdravotním postižením. Nedovedu si představit co bychom dělali kdybyste nám nepomáhali. Upřímně Vám tedy tímto děkuji. Dále bych se chtěl zeptat zda má NRZP ČR lepší vztahy se současným vedením drah než s předchozím? Tedy zda je možné, že se povede zlepšit cestování vozíčkářů vlakem a to například zkácením lhůty objednávky, prodloužení provozní doby mobilních plošin a nasazení nových vozů především na rychlíky. Stává se mi, že jsem odmítnut protože jsem neobjednal cestu 24 hodiny dopředu a proto mi nechtějí vytáhnout plošinu zaměstnanci. Je možné, že se zlepší i toto? Cestování vlakem se totiž v posledním roce spíše zhoršuje. Velmi problematické je jednání s jistým pánem, který snad nemá rád když chtějí vozíčkáři jet vlaky EC,Ex již jsem několikrát jel z České Třebové do Prahy obyčejným rychlíkem kde byl řazen jen balíkový vůz a vůz pro vozíčkáře jel právě na vlaku EC, protože byl údajně obsazen a přitom to nebyla pravda, vlaková četa přiznala,že s ní ani nikdo jet nemá. Jak se můžu bránit odmítnutí přepravy? Můžu vyžadovat písemný podklad s důvodem? Děkuji Palkovič
 
Vlastimil Palkovi?

Dobrý den Palkoviči,

máme sami signály, že se zhoršuje situace osob se ZP při cestování na železnici. Máme již domluvené jednání s Českými drahami a pokusíme se zjednat nápravu. Problém je v tom, že žádný právní předpis přesně nestanoví konkrétní povinosti dopravce při zajišťování přepravy OZP. Evropská směrnice je poměrně obecná a naše právní předpisy také. Celá záležitost není o vztahu vedení ČD, ale o dohodnutí nějakého řešení, které bude trvalé.

S pozdravem

Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.
Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.