parkování

Dobrý den, pane Krása. Ráda bych se zeptala na parkování v modré zóně a parkovací místo před domem. Mám zdravotně postižené dítě (krom jiného atypický autismus) a občas s ním potřebuji zajet na nějakou terapii do dané instituce, která však nevlastní městskou parkovací kartu a před jejich sídlem a všude kolem je právě zmíněná modrá parkovací zóna. O kus dál jsou dvě malá placená parkoviště, ale ta jsou obvykle plná a není tedy možnost parkovat. Ráda bych se zeptala, zda víte a máte zkušenost s tím, zda mohu v této zóně zaparkovat, když má syn parkovací kartu pro ZTP/P, když jde cca o hodinu? Zatím se mi to nepovedlo nikde zjistit. Druhý dotaz se týká parkování v místě bydliště. Zvažuji, že bych si podala pro syna žádost o schválení parkovacího místa a nevím přesně, kde si mám zažádat a zda si mohu místo u domu případně vybrat (potřebuji dávat zdravotní kočár do auta a i syna usazovat), tak abychom měli dost prostoru nebo místo vybere patřičný úřad? Předem děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jana
 
Jana

Vážená paní Jano,

parkování v modré zóně je vždycky problém. NRZP ČR kdysi měla jakousi neformální dohodu s MHMP, že držitelům parkovacích průkazů pro OZP umožní krátkodobé parkování v modrých zónách. Tato neformální dohoda byla uskutečněna před mnoha lety a nejsem si jist, zda je ještě respektována MHMP.

Pokud jde o zřízení vyhrazeného parkování před Vaším domem, musíte se obrátit písemnou žádostí pravděpodobně na odbor dopravy Vaší MČ a požádat o vyhrazené parkoviště. Předem Vás upozorňuji, že žádný zákon nestanoví povinnost správcům komunikací nebo majitelům místních komunikací takové místo vyhradit. Je to vždy na dohodě. Samozřejmě, že při dohodě byste asi mohla požadovat přesné umístění parkovacího místa, ale v této místní úpravě se bude vyjadřovat Policie, odbor technických služeb a samozřejmě odbor dopravy. Parkovací místo nesmí překážet plynulosti dopravy.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji