Oprávněnost pokjuty

Dobrý den.Dnes se mi stala tato věc.Na parkovišti,kde se palatí za parkování,jsem pro obsazenost vyhrazených míst pro ZTP zaparkoval na neoznačeném logem vozíčkář.Po hodině,návratu jsem měl za stěračem lístek-obsílku,že jsem neuhradil parkovné.Na tel.dotaz mi bylo řečeno,že pokud parkuji mimo vyhrazené místo ZTP,pak musím platit parkovné.Trochu se mi to nezdá,nejsem znalý.Také mne podivilo,že již v létě na místě označeném,vyhrazeném pro parkování invalidů se musí u Jihlavské ZOO platit.Zřizovatelem je opět Jihlavský magistrát,Děkuji za odpověď,možná mnohým naomůže a objasní co nesmíme.
 
Karel BLAHA

Vážený pane Bláho,

žádný zákon neupravuje hrazení parkovného držitelů průkazu ZTP nebo ZTP/P na placených parkovištích. Záleží na provozovateli parkoviště, zda stanoví nějaký poplatek. Pokud však provozovatel parkoviště stanoví, že osoby na vyhrazených parkovištích neplatí parkovné a vy jako držitel průkazu ZTP jste nemohl na tomto parkoviišti zaparkovat z důvodu obsazenosti, je počínání provozovatele parkoviště diskriminační. Doporučuji Vám podat stížnost na MÚ, který je pravděpodobně majitel parkoviště s tím, že se jedná o diskriminační přístup k vaší osobě a požádat o vrácení parkovného.

Pokud jde o parkoviště před ZOO, tak v případě, že provozovatel vybírá parkovné na všech parkovacích místech, i na místech vyhrazených pro OZP, tak má na to právo, žádný předpis mu to nezakazuje.

S pozdravem Václav Krása

 

 

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.